Waarom sommige vondsten zo goed bewaard zijn gebleven

 

opgravingen

Veel objecten die door vroegere generaties werden gebruikt zijn verloren gegaan in de tijd, maar soms zijn stukken opvallend goed bewaard gebleven. Dit heeft te maken met het soort grond waar gebruiksvoorwerpen of lichamen eeuwenlang in gelegen hebben. Gebieden als havens, scheepswrakken en natte bodems blijken goede vindplaatsen te zijn.

Bedekt onder lagen sediment

Wind en water zorgen voor een voortdurende verplaatsing van zand en stenen op de aarde. Hierdoor verdwijnt op bepaalde plaatsen materiaal en raken andere plekken bedolven onder een laag sediment. Plekken die bedekt worden met sediment, zoals rivierbeddingen, zorgen ervoor dat oude objecten goed geconserveerd kunnen worden. Vandaar dat de kans op goed bewaarde archeologische ontdekkingen hier groter is.

Veen
rivierbedding

Een bekend voorbeeld van menselijke overblijfselen die in goede staat bewaard zijn gebleven zijn de veenlijken die zijn aangetroffen in het Drentse hoogveen. Veen is zuur en heeft een laag zuurstofgehalte, waardoor de lichamen van de overledenen zijn gemummificeerd. Waarschijnlijk gaat het bij de vondsten van deze veenlijken om mensen die geofferd zijn of gestraft werden, aangezien sommigen een koord om de hals en gebroken wervels hebben.

Romeinse schepen en Duitse bunkers

De Nederlandse musea liggen vol met interessante ontdekkingen en voorwerpen uit plaatselijke opgravingen. Elk jaar komen daar weer nieuwe vondsten bij, die door archeologen en soms door liefhebbers gevonden zijn. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft de grootste collectie. Hier vind je bijvoorbeeld steentijdman Cees, een levensechte replica van een prehistorische man. Zijn skelet, dat ruim 4000 jaar oud is, werd in 1990 in Friesland gevonden.

kanonn
romeinse

Zuid-Holland heeft een natte bodem, die ervoor zorgt dat naast hout ook materialen als textiel en leer soms goed bewaard worden. Hierdoor is de bodem rijk aan vondsten uit de steentijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Ook de verdedigingslinie van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog ligt in Zuid-Holland, waar bunkers, kanonnen en gangenstelsels goed bewaard zijn gebleven.

Bewaren voor de toekomst

De overheid wil archeologische terreinen waar nog geen opgravingen hebben plaatsgevonden graag bewaren voor de toekomstige generaties. Die hebben mogelijk betere technieken dan wij en kunnen zo meer te weten komen over de mensen van vroeger. Je kunt namelijk maar één keer graven op een terrein. Gemeenten houden bij bestemmingsplannen en vergunningen daarom ook rekening met de mogelijkheid dat er vondsten in de grond zitten. Er valt dus nog heel wat te ontdekken in de toekomst!