Opgravingen

De vondsten bij opgravingen in Nederland

opgravingen in Nederland

Nederland heeft een grote collectie met voorwerpen uit eigen land. Een deel is opgeslagen in depots van musea, een ander deel wordt tentoongesteld. Hier zijn stukken bij die honderdduizenden jaren oud zijn. De voorwerpen uit de prehistorie dateren uit 250.000 voor Christus tot 50 voor Christus, vervolgens zijn er objecten uit de Romeinse tijd (tot 300 na Christus) en uit de middeleeuwen (tot 1550 na Christus).

Oudheden van eigen bodem

Het Rijksmuseum van Oudheden, in 1818 gesticht door Willem I, heeft een vaste tentoonstelling over archeologie in Nederland. De eerste directeur van dit museum, Caspar Reuvens, was de stuwende kracht achter opgravingen in Nederland. In de twintigste eeuw werden nog veel meer opgravingen gestart dankzij de toename van het aantal bouwprojecten.

egypt

In het Rijksmuseum van Oudheden kan je de belangrijkste bodemvondsten in ons land bekijken, die uiteraard in de volgorde van de belangrijke tijdperken zijn gerangschikt. Een van de topstukken dateert uit circa 825 voor Christus. Toen werd in Oss een rijke man begraven die veel status moet hebben gehad. Zo kreeg hij na zijn crematie een kostbaar zwaard met bladgoud mee in zijn situla, een bronzen emmer die als urn werd gebruikt. In de emmer bevond zich ook paardentuig, een teken dat de man een wagen had die werd getrokken door twee paarden.

boomstamkano

Andere unieke stukken in Nederland

Ook in het Drents museum in Assen zijn veel bijzondere stukken te bewonderen. Zo kan je hier terecht om replica’s te zien van de bekende ‘veenlijken’, waaronder het zestienjarige meisje van Yde. Zij werd rond het begin van onze jaartelling gedood met een wollen bandje rond haar hals en pas in 1897 in het veen gevonden. Daarnaast kan je in Assen de oudste boot ter wereld bekijken, een boomstamkano uit het Drentse Pesse, die circa 9000 jaar geleden werd gemaakt. Een proef heeft aangetoond dat het vaartuig inderdaad zeewaardig was.

Kleine archeologische vondsten

 Naast topstukken beschikken musea ook over kleine vondsten uit allerlei vervaardigingsjaren. Het gaat om voorwerpen van bijvoorbeeld aardewerk, brons, zilver, ivoor en been. Van een spade tot een schrijfstift en van een speerpunt tot een mantelspeld om je kleding mee dicht te knopen, het is fascinerend om te zien hoe mooi veel stukken gemaakt zijn in eeuwen die achter ons liggen. Veel voorwerpen die in depots worden bewaard kan je tegenwoordig ook online bekijken.

Rijksmuseum van Oudheden