Wat voor werkplek heeft een archeloog?

archeologie

Archeologen zijn geïnteresseerd in het leven van mensen in vroegere tijden. Hiervoor bestuderen ze meestal geen schilderijen of historische gebouwen, maar voorwerpen die door mensen zijn gemaakt. Vooral vondsten van duizenden jaren geleden of uit de prehistorie zijn geliefd bij archeologen. De archeoloog wil graag uitzoeken hoe mensen overleefden, wat ze aten en hoe ze woonden of rondtrokken. Hiervoor gaat hij graven op een plek waar vroeger mensen geleefd hebben. In een laboratorium kan hij zijn vondsten onderzoeken.

Interessante voorwerpen en sporen in binnen- en buitenland

Voorwerpen die door mensen zijn gemaakt en die zijn weggedaan of achtergelaten vormen een belangrijke bron van informatie voor archeologen. Aangezien het meestal om objecten gaat van lang geleden vindt een archeoloog vaak stukjes van een geheel, zoals scherven van een aardewerken kruik of kralen van een ketting. Regelmatig betreft het voorwerpen die bij een begrafenis aan de overledene zijn meegegeven of die bij een offer zijn gebruikt. Een archeoloog noemt de plek van de vondst een ‘spoor’. Nederlandse archeologen doen niet alleen onderzoek in Nederland, maar vaak ook in het buitenland, zoals in Italië en het Midden-Oosten.

 oude voorwerpen
rcheologen onderzoek

Plekken waar mensen leefden in vroegere tijden

Ook de plekken zelf waar archeologen naar oude voorwerpen en botten zoeken zijn heel belangrijk. Deze beroepsgroep is erin gespecialiseerd om de plaatsen te herkennen waar mensen vroeger een sloot of kuil groeven of een woning of graf aanlegden. Zo kan een archeoloog reconstrueren hoe de woningen van mensen eruitzagen en hoe het landschap eruitzag. Ook natuurlijke vondsten als stuifmeelkorrels, zaadjes en bodemlagen hebben de interesse van de archeoloog, die daarom ook kennis van biologie en geologie heeft.

Een archeoloog kan bepalen uit welke tijd een voorwerp, een bot of een plant dateert die gevonden is. Hiervoor laat hij de radioactiviteit van het voorwerp meten. Hoe ouder de potscherf, het stukje hout of het bot is dat onderzocht wordt, hoe minder radioactief het is.

 

 

Werken op een opgraving, in een laboratorium of een museum

Archeologen besluiten vaak te gaan graven op een plek waar plannen zijn voor het aanleggen van een weg of tunnel. Ze willen deze plaats dan onderzoeken voordat alle sporen verdwijnen of beschadigd raken. Tijdens een opgraving worden van alle sporen en vondsten foto’s gemaakt. Objecten gaan in doosjes en zakjes en notities worden op de computer opgeslagen.

museum
rijksmuseum

In het laboratorium kan de archeoloog vervolgens verder onderzoek doen. Samen met geschiedkundigen en andere wetenschappers schrijft hij een rapport of boek dat het verhaal over de mensen uit een bepaald tijdperk vertelt. Er zijn ook archeologen die nooit zelf op een opgraving komen. Denk dan bijvoorbeeld aan mensen die gaan over regelgeving, docenten of makers van een tentoonstelling.